BK – dames U23 en elite: wat met de rest?

BK – dames U23 en elite: wat met de rest?

De voorbije week brachten we u de voorbeschouwingen van het Belgisch kampioenschap. We keken met de vooruitgeschoven favorieten vooruit naar hun verwachtingen. Maar wat met de dames net achter deze favorieten? Kunnen zij verrassen?

Een kampioenschap is altijd een speciale wedstrijd. Zo één waar er voor elke categorie een aantal favorieten naar voor geschoven worden. Sommige maken hun rol waar anderen gaan misschien, om verscheidene redenen, teleurstellen. We bekeken het veld nog een laatste keer en zette de outsiders even op een rijtje.

Dames U23

Met de overstap van Laura Verdonschot en Shana Maes naar de dames elite en het stoppen van Eva Maria Palm zijn de drie laureaten van het BK in Oostende uit deze categorie verdwenen.  Met Bellaert en Verhoeven staan er twee nieuwe favorieten op. Outsiders Peeters en Truyen liggen op de loer.

Deze catergorie telt, met het wegvallen van de titel voor dames junioren, een deelnemersveld met uiteenlopende leeftijden. Met Kiona Crabbé, Meg de Bruyne, Mieke Docx, Laure Michels, Lise Van Wunsel, Tessa Zwaenepoel en nog vele andere lijkt de strijd achter deze top zeer spannend te worden. Kan iemand van hen misschien voor de verrassing zorgen?

Dames elite

Naast topfavoriet Sanne Cant en outsiders Sels en Verdonschot, bevat deze categorie ook heel wat potentieel. Kim van de Steene is toch wel de verrassing van dit seizoen. De dame die fulltime actief en een zorgboerderij runt reed een sterk seizoen. Ziekte speelde haar de afgelopen weken echter wel parte. “Normaal verwachtte ik top vijf, maar in Baal ben ik ziek gestart. Ik kampte er met een beginnende longontsteking en moest uitzieken.  Het is afwachten of ik start en hoe de conditie zal zijn.”

Jolien Verschueren reed afgelopen weekeinde nog naar de zege in Gullegem. Wat verwacht zij van haar BK. “Ik denk dat ik hier vrij kort ga kunnen over zijn. Ik start zonder verwachtingen want zandomlopen zijn meestal niet mijn ding maar ga zoals altijd mijn uiterste best doen. Ik ga mezelf zeker geen druk opleggen, in Erpe – Mere had ik een omloop op mijn maat. Toen liep er van alles mis en had ik aan het einde van de rit niets. Dus kalm blijven, rijden zonder druk en kijken waar het schip strandt.”

Ook Karen Verhestraeten reed een degelijk seizoen. Wat verwacht ploegleider Geert Wellens van zijn dame. “Ze zal iemand van de weinige zijn die voltijdse job beoefend en kans maak op een top vijf. De rest “werkt” ook wel maar zijn tijdens een cx seizoen toch meer halftijds of deeltijds bezig maar dat zeggen ze er niet snel bij. Maar het is nu zo en dan is het toch knap welke prestaties ze dikwijls laat zien. Top vijf is haalbaar, we zien wel.”

En wat met Ellen van Loy, ze reed een sterk seizoen begin met een zege in Gavere. De laatste weken verliepen iets minder, na Baal liet ze het volgende optekenen. “Ik zit met wat twijfels. Mentaal is het niet makkelijk geweest. Maar ik sluit een zware periode nu gelukkig af met een positieve noot. Met oudejaarsnacht moest ik traditioneel nog werken. Maar we hebben het gezellig gemaakt en ik ben op tijd gaan slapen. Deze week neem ik even gas terug en misschien passeer ik straks weleens langs de frituur!” 

Natuurlijk mogen we ook Joyce Vanderbeken niet vergeten. De ex-Belgische kampioene reed een wisselvallig seizoen. Maar liet toch ook heel wat mooie resultaten optekenen. “Ik hoop zelf op een plaats in de top acht.”  Wat kan zij in een rechtstreeks duel om de felbegeerde driekleur? Zondag rond halfdrie zullen we weten hoe de strijd verlopen is.