Bike Four Peaks groot succes voor Sanne van Paassen

Bike Four Peaks groot succes voor Sanne van Paassen

Sanne van Paassen nam deze week deel aan de Bike Four Peaks een vierdaagse mountainbike wedstrijd. Van Paassen reed deze vierdaagse wedstrijd met als doel een goede basis te leggen voor het komende veldritseizoen en ging voor een goed resultaat. En of het een goede voorbereiding werd, ze wist drie etappes en de eindzege mee naar huis te nemen.

“Deze wedstrijd heeft voor mij vooral als doel om goed te trainen en veel plezier te hebben.” Zo begon Sanne van Paassen aan haar vierdaagse marathon wedstrijd. De Nederlandse wil deze zomer een goede basis leggen voor het veldritseizoen. Ze wil terug naar haar oude niveau en daar past deze wedstrijd goed in. “Zo train ik mijn intensieve duurzones goed en verbeter ook zo mijn offroad technieken. Ook de wedstrijden leren indelen is een doel tijdens deze vier dagen.”

Verkeerde route en toch naar de winst in eerste en tweede etappe

Tijdens de eerste rit kregen de renster een etappe van 49 kilometer met 2400 hoogtemeters te verwerken. Al vanaf het begin werd het een pittige etappe, de eerste klim in de wedstrijd was er meteen eentje van om en bij de tien kilometer.  In het laatste deel zat nog een hele zware klim, hier moest er zelfs gelopen worden. Het werd echt een hele zware wedstrijd.

“Dat het zo’n zware wedstrijd werd, was ook deels mijn eigen schuld. Ik zat op de eerste klim in het wiel van een echte berggeit, maar door haar te volgen blies ik mezelf helemaal op. Toen ik boven kwam lag ik derde, met mijn volledig geveerde mtb had ik in de volgende afdaling wel wat voordeel.” In de afdaling ging ze weer naar de kop, tot het even mis ging, ze nam een verkeerde afslag tijdens een afdaling.

Ze wist niet meer op welke positie ze lag, toch hield ze de leiding. “Dit was echt een verrassing. De laatste klim lag me veel beter. Mijn doel is om sterker te voor de winter, maar winnen is ook heel leuk meegenomen.”

In de tweede etappe reed Van Paassen in een afdaling de verkeerde kant op. Hierdoor had ze bij het hernemen van de juiste route een achterstand van vijf minuten op de kop van de wedstrijd. “Na dertig kilometer had ik minimaal vijf minuten verloren op de kop. Ik kwam bij het meisje op de vijfde plaats te rijden en kwam tot de conclusie dat het lastig zou worden om te winnen, maar ik wilde gewoon mijn tijd veilig stellen voor het klassement. Daarna kwam er nog een lange tweede klim aan, waar ik veel mensen inhaalde.” Ze slaagde erin om de eerste vijf rensters in te halen en reed nog anderhalve minuut weg van de tweede dame.

Ook winst in de derde etappe

In de beginfase van de derde etappe muisde de tweede in het klassement er van onder. Van Paassen zag het gevaar en bleef op een diefje van de leidster in de wedstrijd. Na de eerste klim van vijftien kilometer kon ze aansluiten, de rensters sloegen de handen in elkaar. “Het plan was om op de klim voor het enduro gedeelte volle bak door te trekken en dan in de enduro door te rijden. Bovenop de klim had ik al een gaatje en vervolgens kon ik dit gat vergroten tot aan de finish. Maar de laatste klim was wel zwaar. Pff, dat is toch wat anders dan tien of vijftien kilometer hard omhoog te rijden.”

Tweede in de vierde etappe voldoende voor de eindzege

In de vierde en laatste etappe wist Van Paassen een tweede plaats uit de brand te slepen. “Met die tweede plaats van vandaag ben ik blij en al helemaal met de eindoverwinning”  Tijdens deze etappe kregen de renster weer heel wat klimwerk voor de wielen. Sanne van Paassen ging lang mee met de leidster van de wedstrijd. Maar tijdens de laatste bosklim liep het een beetje mis. “Daar merkte ik al meteen dat ik kortademig was en last had van mijn longen. Ik ben nog lang bij de uiteindelijke winnares gebleven, maar merkte dat als ik harder ging rijden, ik ging hyperventileren. Met het oog op het WK wilde ik mezelf niet forceren.”

Drie zeges en een mooie tweede plaats, ze kan tevreden terug kijken naar een mooie vierdaagse. Nu gaat de focus op het WK marathon. “Het is een mooie wedstrijd, met een mooi resultaat en een goede training voor de komende winter. Na ga ik herstellen en de longen rust gunnen, om zaterdag weer te knallen. Dan staat het wereldkampioenschap marathon op de planning.” ,aldus Van Paassen op haar webstek.

Foto met dank aan Sanne van Paassen