Belmans en Tulett, na tactisch strijd, aan het feest in Sint -Niklaas

Belmans en Tulett, na tactisch strijd, aan het feest in Sint -Niklaas

Het domein de Ster in Sint- Niklaas was vandaag het decor van de eerste veldrit van de kerstperiode. Bij de nieuwelingen vochten Ward Huybs en Lennert Belmans een verbeten strijd uit tot op de meet. Yorben Lauryssen werd derde. Bij de junioren vormde zich een kopgroep van zes waaruit de Britt Tulett zich, na een slimme zet, de beste toonde. Mees Hendrikx en Luke Verburg mocht mee het podium op.

Vanaf ronde één trokken Belmans en Huybs alle registers open, zo sloegen ze al snel een kloof met de andere renners. Het was Belmans die op de bergjes steeds een voorsprong kon nemen op zijn metgezel. Toch slaagde Huybs in de zandstroken telkens weer om het gat te dichten.

De strijd zou op de meet beslist moeten worden. Belmans zette van ver aan en kon Huybs nog net afhouden. Yorben Lauryssen werd achter de twee kemphanen derde. Een tevreden Belmans mocht voor de zesde keer het hoogste schavotje op. “Ik had nooit een voorsprong van meer dan vijftig meter en Huybs kon  iedere ronde terugkomen. In de laatste ronde heb ik het rustig aan gedaan en zette ik alles op de sprint. Vanaf nu is het toewerken naar het Belgisch kampioenschap in Koksijde”, aldus Belmans op de website van de organisatie.

Strijd van zes bij de junioren

Het was Luke Verburg die bij de start meteen de knuppel in het hoenderhok gooide. Zijn inspanningen brachten weinig soelaas. Aan het einde van de eerste ronde kreeg hij het gezelschap van Bart Artz, Mees Hendrickx, Ben Tulett, Sander De Vet, Lane Maher, Jarno Jordens en Noah Vreeswijk.

Hendrickx probeerde de wedstrijd in handen te nemen, maar niemand wou meewerken en zijn pogingen zouden stranden. Met zes doken ze de laatste ronde in, daarin versnelde Verburg. Ben Tulett ging vol in de achtervolging, sloot aan en reed met een slimme zet weg van de gevluchte Nederlander. De Britt trok zo het laken naar zich toe, Hendrickx werd tweede, Verburg derde.

“Dit was bijna een wegwedstrijd. Omdat we bijna nooit van de fiets moesten, werd het een tactisch steekspel. Toen we met zes de laatste ronde indoken, dacht ik dat we zouden sprinten voor de zege. Ik schatte mijn kansen hoog in, maar een aanval in het zand was toch voldoende om de zege met een solo veilig te stellen.” Voor Tulett is het al de negende overwinning van het seizoen. “Dat is toch al een mooi aantal. Mijn volgende doel is het WK in Valkenburg.”

 

Foto met dank aan Robert Goedgezelschap en Wouter Toelen – Tfoto.be