Belgisch jeugdkampioene Eva Maria Palm neemt noodgedwongen afscheid van het veldrijden

Belgisch jeugdkampioene Eva Maria Palm neemt noodgedwongen afscheid van het veldrijden

Eva Maria Palm werd in Erpe- Mere Belgisch kampioene veldrijden bij de dames junioren. Na het behalen van deze titel koos ze resoluut voor het veld. Al snel kreeg ze onderdak bij het Donen Vondelmolen team van Geert Wellens. Gisteren raakte echter bekend dat ze het veldrijden vaarwel zegt.

Ronse 2016, het podium van de dames elite moest uitgesteld worden. Eva Maria Palm was na haar aankomst in elkaar gestuikt op de aankomstzone. Al snel bleek dat ze te kampen had met zware rugklachten. Toch vocht ze zich een weg terug en pakte het probleem aan bij de bron. Ze bereidde zich de hele zomer voor op het nakende seizoen.

“We werkten de hele zomer erg hard om de rugklachten onder controle te krijgen. Ik bouwde een goede conditie op en stond gemotiveerd aan de start van de eerste wedstrijd.” Maar vanaf de start doken de rugklachten al snel terug op. “Ik heb altijd gezegd dat wanneer mijn gezondheid niet meer wou ik het veldrijden vaarwel zou zeggen.” De voorbije maanden nam ze de moedige beslissing om haar veldrit fiets aan de haak te hangen.

Waar de oorzaak van de klachten ligt is niet echt duidelijk. “Ik deed in mijn jeugd aan turnen, toen kwam ik ten val en sindsdien had ik een zwakere rug. Toen ik begon te investeren in mijn wielercarrier doken ze af en toe weer op. Misschien hebben we het in de topsportschool van Gent over het hoofd gezien.”

Andere doelen stellen

Palm zegt het wielrennen niet helemaal vaarwel ze keert terug naar haar vorige team. “Daar kan ik op mijn eigen niveau en zoveel als ik wil fietsen. Het is de bedoeling dat ik weer op de weg ga rijden. Maar enkel waar en wanneer ik het wil”, aldus Palm aan brf.be

Foto’s Kristof Bruers en Wouter Toelen