Audio – Toon Vandebosch zesde in Koksijde: “Had tweede kunnen worden”

Audio – Toon Vandebosch zesde in Koksijde: “Had tweede kunnen worden”

Eerstejaars Toon Vandebosch weet ons week na week te verrassen. De eerstejaarsjunior van Enertherm-BKCP toonde eerder al tussen zijn één jaar oudere collega’s goed mee te kunnen en deed dat ook weer in Koksijde. Na een sterke wedstrijd werd hij zesde.

“Er had zelfs misschien iets meer ingezeten”, kwam hij verrassend uit de hoek na de meet. “In de laatste ronde reed ik in het groepje voor de tweede plaats. Ik reed heel de laatste ronde op kop en had een gaatje op de rest. Ik zat aan het einde door mijn beste krachten heen, waardoor Jappe Japsers de kloof weer dichtreed.”

Daardoor was Vandebosch zijn voorgift kwijt, maar het podium zat er nog in. “Ik was nog aan het twijfelen om op grifo’s over te schakelen, omdat het laatste stuk er heel vettig bij lag. Ik reed als één van de enige op slicks en ik wist dat ik in de modderstrook mijn tweede plek kon verliezen. Het was alles of niks. Ik heb gekozen om niet te wisselen, maar dat was niet de beste keuze, want daardoor zakte ik weg naar de zesde plaats.”

Bandenkeuze

De bandenkeuze speelde dus een sleutelrol in de wedstrijd van de jongste Vandebosch. “Door de modder en het zand was het een heel moeilijke bandenkeuzen. Uiteindelijk koos ik voor slicks, omdat ik dacht dat ik in het zand meer verschil kon maken.” Toch was hij tevreden. “Ik denk dat ik dat ook wel mag zijn. Ik heb laten zien dat ik goed door het zand kan en dat ik deze selectie meer dan waard was. Dit resultaat is de weerspiegeling van mijn seizoen.”

“Ik had nooit verwacht dat ik de stap naar de junioren zo vlot zou kunnen maken. Nu heb ik ook weer extra UCI-punten, waardoor ik verder vooruit mag starten. Hierdoor moet ik niet meer achter de feiten aanhollen en kan ik nog betere resultaten neerzetten.”