Antoine Benoist gooit hoge ogen en is klaar om Franse eer hoog te houden

Antoine Benoist gooit hoge ogen en is klaar om Franse eer hoog te houden

Dat de Belgen niet alleen rekening moeten houden met de buitenlanders in wereldbekers en kampioenschappen is dit weekend bewezen. Zaterdag kregen we in de Poldercross van Kruibeke al een volledig buitenlands podium, een dag later won Tom Pidcock in Zonhoven. Een naam die nog opviel: Antoine Benoist. 

Tom Pidcock liet dit weekend weer eens zijn kunnen zien maar een naam die ook terugkwam was die van de Fransman Antoine Benoist. De Franse junior werd in Kruibeke knap tweede, na Tom Pidcock, een dag later werd die in Zonhoven zesde. Een man om in de gaten te houden al is Benoist zelf voorlopig nog serieus onder de indruk.

“Ik ben echt verbaasd dit weekend”, trapt Benoist op gang. “Niet per sé van mijn resultaten maar wel verbaasd na een prachtig weekend. Een prachtig weekend in België was het. Ik hoorde al vaker dat België mythisch is op het gebied van veldrijden.”

“Wel, dat is dit weekend echt wel bevestigd. Ik heb mij een paar keer in de ogen moet wrijven. Het is hier gewoon geweldig. Het publiek, de sfeer, de omlopen die ze ons hier te bieden hebben, de structuur, het plaatje klopt gewoon volledig”, klinkt de ietwat flamboyante Fransman lyrisch.

Maar wat dan over zijn resultaten? “Daar ben ik ook tevreden over. Zaterdag heb ik gedaan wat ik al lang wilde doen. Nochtans zag het er even slecht uit. Ik brak mijn pedaal en viel terug naar de achtste plaats. Ik heb toen mijn benen laten spreken”,
met een tweede stek dus als gevolg.

In de Kuil van Zonhoven werd hij zesde, op een omloop die net zoals voor vele buitenlanders ook voor hem bijzonder verraderlijk was. “Ik heb nog nooit zo’n omloop gezien, dan wordt het niet makkelijk weet je dan al op voorhand.”

“Ik had een top tien in gedachten maar in de beginfase liep het beter dan verwacht. Toch maakte ik wat kleine foutjes waardoor ik de voeling met de kop van de wedstrijd verloor. Uiteindelijk werd ik zesde en gezien de omstandigheden neem ik daar graag vrede mee.”

Goed, bewezen dus dat Benoist een man is om in de gaten te houden voor de toekomst. Specifieker voor de aankomende wereldbeker van Valkenburg nu zondag en het Europese kampioenschap in het ‘eigen’ Pont-Chateau.

Waar de Fransen vorig jaar met Thomas Bonnet, Mickaël Crispin en Tanguy Turgis nog drie troeven hadden om uit te spelen lijken ze dit jaar alles te moeten zetten op Benoist. Zelf wil die dat niet gezegd hebben al neemt dat zijn ambities niet weg.

“Zondag zou ik in Valkenburg toch graag in de top tien eindigen. Voor de Europese kampioensc
happen wil ik zelfs beter doen. Top vijf, dat zit erin. Maar dan moet alles meezitten en moeten vooral de benen goed zijn.”

“Hoe dan ook kijk ik nu al uit naar Pont-Chateau. Wat het resultaat nu ook wordt. De eerste belangrijke afspraak, de eerste strijd om een trui en dat in je thuisland, geweldig toch. Ik ben dan ook trots dat ik de Franse trui mag dragen binnen twee weken”, aldus Benoist.

Foto – Kristof Bruers