Annemarie Worst naar dijk van prestatie in Fiuggi

Annemarie Worst naar dijk van prestatie in Fiuggi

Annemarie Worst reed zich afgelopen zondag helemaal in de kijker. Op de hele moeilijke wereldberkerproef in Fiuggi reed ze naar een zeer knappe vierde plaats. Deze week haalde ze ook de selectie voor Hoogerheide binnen. Iets wat, ondanks haar hele goede prestatie, nog niet zo simpel bleek te zijn.

Vorig jaar proefde de Nederlandse al eens van het veldrijden. Ze reed een aantal nationale wedstrijden. Voor dit seizoen had ze echter een ander doel. “Dit jaar wou ik een stapje hoger, ik wou op internationaal niveau meedraaien. Het leek me echt leuk en ik was benieuwd hoe dat allemaal zou gaan.”

In haar eerste wereldbeker in het Nederlandse Valkenburg reed ze eind oktober naar een twaalfde plaats. “Dit had ik vooraf zeker niet verwacht.” Na Valkenburg nam ze niet meer deel aan een wereldbeker. “Afgelopen zondag kwam ik, in Fiuggi, bij de start wel voor een verassing te staan. Ik stond helemaal vanachter op de grid.” Iets wat ze na haar goede resultaat in Valkenburg zeker niet verwacht had.

Inhaalrace met zeer mooi resultaat als gevolg

Toch maakte ze er een hele mooie wedstrijd van. “Ik nam een goede start en reed de eerste ronde rond de twintigste plek.” Ze zag haar kans om ronde na ronde op te schuiven. “Elke ronde kon ik renster inhalen. Vooraf hoopte ik op een plek in de top tien.” Maar ze zat zeer goed in de top tien. Ze kwam net na het podium over de meet.

Dan toch nog selectie voor Hoogerheide

Aanstaande zondag is er de allerlaatste manche van de wereldbeker in haar thuisland. Rensters uit de top vijftig mogen zo starten, Worst moest wachten op een selectie. Als Inge van der Heijden de top vijftig zou halen dan waren alle Nederlandse startplaatsen volzet. “En dan zou ik uit de boot vallen. Ook al werd ik vorige week vierde. Nu kan ik gelukkig wel starten. Ik hoop op weer op een goede uitslag.”

De week erna is er de internationale hoogdag, het WK in Luxemburg. Zelf zal ze uitkomen bij de dames U23. “Ik hoop op een technische en zware omloop. Een omloop waar ik mijn kunnen kan tonen.” Toch blijft ze heel erg nuchter. “Een WK is altijd heel erg spannend. Ik ga mijn uiterste best doen en hoop op een medaille.”