Amira Mellor en Nicole Koller blikken vooruit naar EK van morgen

Amira Mellor en Nicole Koller blikken vooruit naar EK van morgen

Zaterdag wordt het in de U23-categorie uitkijken naar de Britse Amira Mellor. De nieuwe aanwinst van Next Wyman heeft haar eerste weken onder de vleugels van Helen Wyman erop zitten en startten het seizoen met een lange Amerikaanse trip. “In Amerika ging het goed, die lijn hoop ik dit weekend verder te trekken.”

Amira Mellor wordt als een echt Brits veldrittalent gezien. Niet onlogisch dat ze daarom nu dus deel uitmaakt van Next Wyman. Haar eerste weken onder dat project zitten er inmiddels op. “Het waren bovenal fantastische weken”, klinkt het tevreden.

“De steun die ik krijg van Helen, Stefan (Wyman, red.) en de sponsors is echt veel groter dan vooraf verwacht. En dat het project aardig wat naam en faam heeft heb ik in Amerika gemerkt. We hebben heel wat positieve reacties gekregen, van sponsors maar ook van fans.”

“Verder heb ik ook heel wat bijgeleerd. Door de vele trainingen, het reizen en vooral de vele wedstrijden met Helen heb ik het leven van een profwielrenster op een andere manier leren kennen. En nu is het een kwestie van verder leren om wie weet, ooit in de voetsporen van Helen te kunnen treden.”

Veel tevredenheid en vertrouwen dus. Ideaal de week voor het EK. “Mentaal zit het wel goed. Alleen liep het in Valkenburg niet echt zoals verwacht. Ik had vooraf een top dertig in gedachten, maar dat lukte niet.”

“Een slechte dag zeker? De benen voelden ook alles behalve lekker aan, misschien zit het vele reizen van de laatste weken er wel voor iets tussen, maar dat mag zeker niet als een uitvlucht klinken. Ik ben gemotiveerd om nu beter te doen.”

En beter doen begint natuurlijk op het Europese kampioenschap waar Mellor zaterdag in de U23-categorie zal strijden. “Een top tien, daar mik ik toch echt wel op. Ik hoop dat ik mijn goede vorm van in Amerika dit weekend opnieuw kan laten zien.”

“Nadeel is wel dat ik nog nooit in Pont-Chateau heb gereden. Ik ken de omloop dus totaal niet en weet ook niet echt wat te verwachten”, Mellor is al de hele week in Frankrijk maar ging de omloop nog niet verkennen. Bewust. “Het moet een beetje spannend blijven hé. Vrijdag op de verkenning wordt alles wel duidelijk.”

Toch wordt het EK wel een belangrijke ontmoeting. “Voornamelijk omdat we nu met de beloften dames apart kunnen strijden. Ik hoop om een goed zicht te krijgen hoe ver ik sta ten opzichte van de andere dames met het oog op het WK later op het seizoen”, aldus de Britse.

Nicole Koller moet Zwitserse eer hooghouden

Bij de Zwitsers moeten ze bij de dames beloften dan weer rekenen op Nicole Koller. In Valkenburg werd ze nog zeventiende. Daarmee werd ze derde belofte en finishte ze net voor onze Belgische Laura Verdonschot.

“Ik ga voor een top vijf”, vertelt ze duidelijk. “Maar ik droom van meer, van een medaille. Dat zou prachtig zijn zo vroeg op het seizoen. Ik heb hard gewerkt aan mijn technische capaciteiten, hopelijk kan ik die nu uitspelen.”

Net zoals de rest verkende Koller vandaag de omloop. Vooraf deed ze vooral beroep op haar landgenoten. “Die vertelde mij dat het een heel snelle omloop is met heel weinig variatie. Al zouden er toch wat loopstukken inzitten. Maar goed, we zien wel”, besloot de Zwitserse.

Foto Amira Mellor – MTB Nazgul