Alicia Franck: “Gehoopt maar zeker niet verwacht.”

Alicia Franck: “Gehoopt maar zeker niet verwacht.”

Alicia Franck zette in januari haar eerste stappen in het veld. Dit was niet zonder succes, op het Belgisch kampioenschap in Lille snelde ze naar de bronzen medaille bij de dames U23. Dit seizoen richt ze haar pijlen volledig op het veld. Zondag staat ze ook meteen aan de start van haar eerste wereldbeker in Valkenburg.

Na haar eerste veldritten, begin dit jaar, was ze meteen verkocht. “Zowel de sport op zich als de sfeer op wedstrijden spraken me aan en ik was meteen verkocht. Ik doe het veldrijden heel graag.” Een wedstrijd op de fiets was voor Franck zeker niet onbekend, ze behaalde al vele successen op de mountainbike.

“Ik heb nog heel veel te leren, maar dit wil ook zeggen dat ik kan groeien en verbeteren.” Aangezien mountainbike volledig combineren met veldrijden niet mogelijk is koos ze voor het veldrijden. “Mijn deelnames aan mountainbikewedstrijden zullen eerder beperkt blijven.”

Niveau in stijgende lijn

In de eerste wedstrijden van het seizoen eindigde Franck nooit buiten de top twintig. “Zelf merk ik dat ik sterker ben dan vorig jaar. Sommige cross-specifieke dingen heb ik nog niet helemaal onder de knie en het is ook nog wat zoeken met welke trainingen ik het beste presteer.” Deze zoektocht maakt het veldrijden voor haar zo interessant.

Met haar ervaringen uit de mountainbike heeft ze zo haar favoriete omlopen. “Elke wedstrijd rijd ik voor het eerst, moet nog veel verschillende omlopen leren kennen. Het beste kan ik uit de voeten op omlopen met wat hoogtemeters.” Concrete doelen heeft ze voor dit seizoen niet gesteld.

Eerste keer aan de start van een wereldbeker

Dinsdag maakte bondscoach De Bie zijn selectie voor de wereldbeker van Valkenburg bekend. Tussen de acht geselecteerde dames prijkte ook de naam van Alicia Franck. “Ik had wel gehoopt dat ik zou mogen starten in Valkenburg, maar ik had het zeker niet verwacht.  Ben dan ook heel blij met deze kans en ga er alles aan doen om zondag te bewijzen dat ik mijn plaats in de selectie waard ben.”

Doordat dit haar eerste volledige seizoen in het veld is, heeft ze nog niet veel UCI- punten verzameld en zal ze achteraan moeten starten. “Door mijn verre startplaats zal ik niet in staat zijn om vooraan mee te strijden. De bedoeling van zondag is om ervaring op te doen, veel bij te leren en een inhaalrace te rijden. Ik wil tonen dat ik mijn plaats in de selectie waard ben.”