Katerina Nash: “Ik heb het veldrijden vorige winter echt gemist”

Katerina Nash: “Ik heb het veldrijden vorige winter echt gemist”

Katerina Nash draait al jaar en dag mee aan de top van het vrouwen veldrijden. De Tsjechische verblijft een groot deel van het jaar in Amerika. Vorig seizoen zagen we ze bijna niet in Europa, ze bereide zich toen helemaal voor op de Olympische spelen. Ze werd er knap vijfde. De afgelopen maand dook ze terug het veld in en dit niet zonder resultaat.

“Het was tot nu toe al een geweldig seizoen. Ik startte mijn veldrit winter in Amerika en haalde er tijdens de eerste twee wereldbekers mooie resultaten. Ik bleef in de States voor de rest van de herfst. Hierdoor kon ik me goed voorbereiden voor de drukke wintermaanden.” En of die voorbereiding goed was. Met twee keer een derde plaats in Antwerpen en Diegem. En winst in Namen begon ze goed aan haar Europese winter.

“Ik was heel blij om weer in België te rijden. De wedstrijden hebben tegenwoordig zo’n niveau. Je weet nooit wie er de sterkste zullen zijn en zo zullen strijden voor de zegen.” Tussen de wedstrijden door heeft ze een uitstap naar Gent gemaakt. Zo leerde ze België nog wat meer kennen.

Namen is een omloop op mijn lijf geschreven

Na een tweede plaats in Antwerpen reed ze naar de zege in Namen. Twee jaar geleden was ze al eens de sterkste op en rond de Citadel. “Namen was de reden dat ik naar Europa gekomen ben. Vorig jaar koos ik om het veldrijden links te laten liggen om me zo voor te bereiden op de spelen in Rio. Het was echt moeilijk om thuis naar het veldrijden te moeten kijken en niet deel te kunnen nemen.”

31750817286_bb4e311d2b_bDe omloop in Namen is Nash op het lijf geschreven. Daar kon ze haar volledige krachten als mountainbikster en veldrijdster kwijt. “Het is een geweldige omloop en het werd een geweldige wedstrijd. De hele wedstrijd streed ik tegen Sophie de Boer.” Slag om slinger reden de twee dames van elkaar weg en de laatste ronde moest over de zege beslissen. “Ik kon een gaatje slaan, maar reed toen lek. Samen met De Boer kwam ik aan de post en moest wisselen. Net op het moment toen ik aan kwam sluiten kreeg de Nederlandse pech.”

“Ik was zo blij om als eerste de lijn te overschrijden. De steun van het volk was ook enorm. De nacht erna verbleef ik op de citadel, ik sliep in het kasteel daar. Zo kon ik met een etentje de mooie zondagavond inzetten.” De week voor Namen was ze wat ziek en dat zat de week voor Diegem nog in haar bloed. Ze deed het rustig aan en kon er zo nog derde worden.

Het reizen is echt te gek

31671619871_393a30d111_bEen Tsjechische die actief is in Amerika moet sowieso veel reizen. Maar de afstanden die Nash aflegde zijn zeker niet te onderschatten. “Ik was het afgelopen jaar in Europa, Australië, Brazilië en op veel verschillende plaatsen in Amerika. Ik woon net buiten San Francisco en kon maar twee wedstrijden met de auto doen. De rest moest ik allemaal vliegen.” Toch is het voor haar geen probleem om deze afstanden af te leggen. Het weer is goed in San Francisco en ze kan er goed trainen.

 

Of er een verschil tussen de wedstrijden in Amerika en België? “Ik hou van beide plaatsten. Er is een klein verschil tussen de beide maar ik ben ze na al die jaren beide goed gewoon geraakt. En de steun van het publiek is op beide plaatsen zeker niet veel verschillend.”

 Terug voor de laatste wereldbekers en het WK

 Nu de belangrijkste maand van het veldritseizoen aanbreekt trekt ze terug naar Amerika om haar helemaal voor te bereiden. “Ik keer terug voor de laatste wereldbekers. Ik hoop ook een goed WK te kunnen rijden in Luxemburg.” En dan is er tijd voor ontspanning. En die vindt ze bij haar oude liefde. “Na het seizoen ga ik nog een goed skiën. Het is de eerste keer in zestienjaar dat ik niet vroeg aan het mountainbike seizoen begin.”