Niels Vandeputte antwoord met de pedalen

Wereldbeker
Koksijde 
24 november 2019

Niels Vandeputte zette de wereldbekercross bij de beloften naar zijn hand. Hij haalde het voor Jelle Camps. De Nederlander Ryan Kamp werd derde. In de stand voor de wereldbeker staat Kevin Kuhn, vijfde in Koksijde, nog steeds aan de leiding.

Kevin Kuhn nam de kopstart in Koksijde. Achter de Zwitser volgden de Fransen Mickael Crispin en Antoine Benoist, en de Belgen Toon Vandebosch en Timo Kielich. Benoist repte zich vrij vlug naar de kop van de wedstrijd, Vandebosch schoof netjes mee. Timo Kielich, Jarno Bellens, Gerben Kuypers, Niels Vandeputte, Jelle Camps en Andreas Goeman reden op de plaatsen 6 tot 11.

Na de openingsronde klitte een kopgroep van vier man samen: Antoine Benoist, Mickael Crispin, Toon Vandebosch en de Nederlander Ryan Kamp. Het tempo bij dat kwartet lag echter niet hoog genoeg, waardoor zich na twee ronden een kopgroep vormde van maar liefst 14 renners. Voorin wijzigden de kopposities slag om slinger.

Net over halfkoers versnelden Niels Vandeputte en Ryan Kamp. Met nog twee ronden voor de boeg probeerde Vandeputte zijn enige metgezel van zich af te schudden. Beetje per beetje lukte dat en bij het ingaan van de slotronde telde Vandeputte 8 seconden voorsprong op Kamp. Jelle Camps volgde op 11 seconden. De Brit Thomas Mein moest al 34 seconden goed maken, de Zwitser Kevin Kuhn stond onder het belsignaal 41 seconden in het krijt.

Vandeputte kwam niet meer in de problemen en haalde het dan ook. Camps slaagde er op een halve ronde van het einde in Kamp te vervoegen. De twee vochten een verbeten strijd uit voor de dichtste ereplaats. Die ging uiteindelijk naar Jelle Camps.

Vandeputte: "Nooit gepanikeerd"

"Door mijn demarrage was ik wel eventjes over mijn limiet gegaan, dus besloot ik op mijn eigen tempo voort te fietsen. De Nederlander Ryan Kamp is dan bij mij kunnen komen, maar lang hebben we niet samen gereden. Op weer eens een duin passeerde ik hem, niet echt met de bedoeling om hem van me af te schudden, maar blijkbaar had hij even moeite gehad om weer in zijn klikpedaal te raken, waardoor ik een kleine voorsprong had opgebouwd. Door het zand rijden is nu eenmaal iets wat ik heel goed beheers en dat heeft ongetwijfeld ook meegespeeld om de wedstrijd te winnen.”

“Ik heb eerlijk gezegd nooit gepanikeerd, omdat ik alle vertrouwen had in mijn trainer. Nu moet ik op dit elan proberen doorgaan. Voor de komende wereldbekerwedstrijden wil ik graag opnieuw tot de A-selectie behoren, zodat ik weer vooraan kan starten. Dat is uiteraard niet onbelangrijk. Maar dat is nog veraf. Laat me nu eerst maar genieten van deze zege."

FASE PER FASE

  UITSLAG

  1.Niels Vandeputte
  2.Jelle Camps
  3.Ryan Kamp
  4.Thomas Mein
  5.Kevin Kuhn
  6.Timo Kielich
  7.Yentl Bekaert
  8.Pim Ronhaar
  9.Toon Vandebosch
  10.Theo Thomas

  Brecht Toelen
  Verslag

  Wouter Toelen
  Fotograaf